pondělí 21. dubna 2014

Seriál domácí alkohol - 4) Pampeliškové víno (Dandelion Wine)

Pampeliškové víno (Dandelion Wine)

Náročnost na suroviny:               1                  Náročnost na přípravu :               3
Cenová náročnost:                      1                 Chuť                                           2




Pampeliškové víno je označováno jako velmi zdraví prospěšné .Rostlina (Pampeliška , neboli Smetanka lékařská) má totiž velké spektrum užití. Pampeliška obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, velké množství karotenu (přibližně stejně jako mrkev) a též množství minerálních látek (draslík, sodík, hliník, železo, vápník, síru atd.).  Listy smetanky podporují látkovou výměnu a mírně snižují krevní tlak. Povzbuzují trávicí orgány k činnosti a zvyšují vylučování žluče a moči.
Květy pampelišky oceníte hlavně v případě onemocnění horních dýchacích cest a zahlenění.

Pampeliškové víno recept na 5L (1 galon) 

- 1 litr pampeliškových květů
- 1,5 kg cukr
- 3,5L převařené a vychladlé vody na dolití
- 20-40g droždí
- 100g rozinek (od oka)
- 1x nakrájený citron bez pecek a chemického postřiku
Koření na chuť kdo chce co chce a má rád , může se i kombinovat nebo vynechat když není : Zázvor , Muškátový květ, Pelyněk, Vanilkový cukr, Máta

Pampeliškové víno postup

- Pampeliškové květy spaříme ve vodě a necháme je louhovat 24 hodin.
- Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme.
- Vodu svaříme s cukrem, přidáme koření ... necháme vychladnout a pak přelijeme do láhve.
- Uděláme základ kvásek z droždí. a mezitím přidáme do nádoby citron , rozinky , poté přilijeme do láhve základ kvásku a dolijeme vodou.
- Nasadíme kvasnou zátku a necháme 6 týdnů kvasit nejlépe ve stále teplotě, tmavé a dobře větrané místnosti. .....
- *  po cca 2-3 týdnech můžeme slít kvásek
-** je dobré občas ( cca každé 2 týdny) pročistit kvas od usazenin ( mrtvých kvasinek) aby kvas nechytl kvasinkovou příchuť.
- Na bublinkách vycházejících z kvasné zátky vidíme proces kvašení ( 1h skoro nic, a pak už to frčí ... až 4 nebo 5 týden se to uklidní a vychází jen málo bublinek )
- Kvas je hotový za cca 5 týdnů v závislosti na množství cukru , použitých kvasinkách , okolní teplotě a dalších věcech.
- Hotový kvas je dobré přelít (nějakou hadičkou, kvůli usazenin) do skleněných nádob aby nechytly plastovou příchuť.
- Kvas můžete ihned konzumovat ikdyž je lepší tak na rok i víc nechat v lahvích odležet
- *** kdo se bojí o své zdraví , může kvas pro jistotu zakonzervovat ( jako celé lahve)

Pampeliškové víno nějaké fotky










Náklady na 5L
Kvítka 1,5kg cukr 2x droždí rozinky citron koření
CZ 0 50,- 10,- 10,- 6,- 2,- 78
UK 0 1Libra 10p 10p 20p 2p 1,42



Cena 5L 0,7 Domácí víno 0,7 Normál víno
CZ 78,- 14,5,- 50,-
UK 1,42 libry 20p 3libry

1 komentář: