Pampeliškové víno (Dandelion Wine)
Náročnost na suroviny: 1 Náročnost na přípravu : 3Cenová náročnost: 1 Chuť 2
Pampeliškové víno je označováno jako velmi zdraví prospěšné .Rostlina (Pampeliška , neboli Smetanka lékařská) má totiž velké spektrum užití. Pampeliška obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, velké množství karotenu (přibližně stejně jako mrkev) a též množství minerálních látek (draslík, sodík, hliník, železo, vápník, síru atd.). Listy smetanky podporují látkovou výměnu a mírně snižují krevní tlak. Povzbuzují trávicí orgány k činnosti a zvyšují vylučování žluče a moči.
Květy pampelišky oceníte hlavně v případě onemocnění horních dýchacích cest a zahlenění.
Pampeliškové víno recept na 5L (1 galon)
- 1 litr pampeliškových květů- 1,5 kg cukr
- 3,5L převařené a vychladlé vody na dolití
- 20-40g droždí
- 100g rozinek (od oka)
- 1x nakrájený citron bez pecek a chemického postřiku
- Koření na chuť kdo chce co chce a má rád , může se i kombinovat nebo vynechat když není : Zázvor , Muškátový květ, Pelyněk, Vanilkový cukr, Máta
Pampeliškové víno postup
- Pampeliškové květy spaříme ve vodě a necháme je louhovat 24 hodin.- Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme.
- Vodu svaříme s cukrem, přidáme koření ... necháme vychladnout a pak přelijeme do láhve.
- Uděláme základ kvásek z droždí. a mezitím přidáme do nádoby citron , rozinky , poté přilijeme do láhve základ kvásku a dolijeme vodou.
- Nasadíme kvasnou zátku a necháme 6 týdnů kvasit nejlépe ve stále teplotě, tmavé a dobře větrané místnosti. .....
- * po cca 2-3 týdnech můžeme slít kvásek
-** je dobré občas ( cca každé 2 týdny) pročistit kvas od usazenin ( mrtvých kvasinek) aby kvas nechytl kvasinkovou příchuť.
- Na bublinkách vycházejících z kvasné zátky vidíme proces kvašení ( 1h skoro nic, a pak už to frčí ... až 4 nebo 5 týden se to uklidní a vychází jen málo bublinek )
- Kvas je hotový za cca 5 týdnů v závislosti na množství cukru , použitých kvasinkách , okolní teplotě a dalších věcech.
- Hotový kvas je dobré přelít (nějakou hadičkou, kvůli usazenin) do skleněných nádob aby nechytly plastovou příchuť.
- Kvas můžete ihned konzumovat ikdyž je lepší tak na rok i víc nechat v lahvích odležet
- *** kdo se bojí o své zdraví , může kvas pro jistotu zakonzervovat ( jako celé lahve)
Pampeliškové víno nějaké fotky
Náklady na 5L | |||||||
Kvítka | 1,5kg cukr | 2x droždí | rozinky | citron | koření | ||
CZ | 0 | 50,- | 10,- | 10,- | 6,- | 2,- | 78 |
UK | 0 | 1Libra | 10p | 10p | 20p | 2p | 1,42 |
Cena 5L | 0,7 Domácí víno | 0,7 Normál víno | |
CZ | 78,- | 14,5,- | 50,- |
UK | 1,42 libry | 20p | 3libry |
Baseball bat moreover sent in match from the marketers with the papers designed for $25, 000. http://gauio3fvwk.dip.jp https://imgur.com/a/5JllI6L https://imgur.com/a/pmURa0z https://imgur.com/a/zSOuIH1 https://imgur.com/a/QCVp14l https://imgur.com/a/MwKwjfv https://imgur.com/a/isMQWQ6
OdpovědětVymazat