Kvasná nádoba
- kvasit se dá prakticky v čemkoli co jde jakýmkoli způsobem uzavřít (pouze otvor pro kvasnou zátku) a má nějaký použitelný objem.
- dost lidí se mě ptalo, jestli tam materiál hraje nějakou roli .... dle mého názoru se pro kvašení může použít plast i sklo (!!! pozor kov ne!!!) .... dalo by se i dřevo jako nějaká stará wisky :)
- Pro vykvašený produkt se používá sklo, aby neměl takovou plastovou příchuť.
- v domácích podmínkách můžeme sehnat normálně plastové flašky různého objemu.
- objem nádoby .. je ideální tak 5L, recepty , vzorce a vše se většinou dělá s 1 galonem(5 litrů)
Air-lock neboli kvasná zátka
Klasická kupovaná kvasná zátka
- dá se sehnat vcelku jednoduše v normálních obchodech, ebay atd .cena cca 50,- až 150,- ( £3 - £7)
- v obchodech v UK jako wilkinson, homebase atd a v ČR v různých zahrádkářstvích, OBI atd
- dle mého názoru velká ( rozměrově) a nehodí se na nějaké malé flašky
Balónek na zátku flašky.
- je nejlevnější
- může se ale stát, že se balónek naplní plynem a uletí
- nemáte přehled o průběhu kvašení
- dá se pokrást dítěti, které bude nešťastné, ale vám poslouží
Smotaná hadice jako kvasná zátka
- taky dost levné, stačí jen provrtat díru do zátky, dát tam hadici, udělat takové "O" , nějak přichytit a kvasná zátka je na světě.
- pokud se vám neválí nějaká hadička po baráku, můžete ji koupit v Zverimexu, OBI a tak
- jen připomenu, že hadička musí mít dost velký průměr kvůli unikajícím bublinkám přes vodu uvnitř hadičky.
Princip kvasné zátky
Moje kvasná zátka
- Stačilo vzít vršek od kvasné láhve, provrtat díru , slepit pár věcí do hromady aby držely vodu a dovnitř dát slámku od dětského juice nebo jakoukoli.
- po čase a vyplýtvaném lepidle (už vím na co jsem měl výtvarku ve škole) jsem snad udělal dobrou, těsnící kvasnou zátku , vycházející z principu kvasné zátky s použitím běžné slámky na pití.
- je průhledná, tak mohu sledovat stav kvašení, odnímatelná pro protřepání atd.
Kvasnice, droždí (Yeast)
- dostávám dotazy typu :- jaké droždí ( čerstvé nebo sušené) - dle mne to je jedno
- kolik droždí - já dávám 2sáčky na 5l ale je to jedno, ty kvasinky se stejně množí rychle a výsledek by byl asi jen delší kvašení o pár hodin nebo dnů
- není lepší pořídit profesionální tekuté kvasinky pro víno - 1) pokud teprve zkoušíme tak asi ne , 2) cena , 3) výhoda by měla být ve větší odolnosti vinných kvasinek oproti normálním
- a kolik procent alkoholu ty kvasinky udělají - závisí na množství cukru a typu kvasinek .... ale kvasinky umírají při +- 20% alkoholu (na otravu alkoholem)
- pokud použiji droždí , nebude víno smrdět a chutnat jako droždí - může se to zdát, ale pokud budete často čistit od mrtvých kvasinek - nebude.
Čerstvé droždí
- pamatuji v ČR kostku za 3kč
- v UK jsem na čerstvé droždí ještě nenarazil
Sušené droždí
- v UK jde běžně koupit
- v sáčcích po 7g *8s ( v aldi cca 60p)
- nebo rovnou velké balení 125g ( v Asda cca 1,2 libry)
- v ČR je cena tak cca 10kč/7g
Speciální vinařské droždí
- dá se sehnat ve specializovaných obchodech nebo na internetu
- trochu drahé ( cca 1-3 libry/balení)
- odolnější než normální droždí
- kvas může mít o něco jinou chuť
Další doporučené pomůcky
Trychtýř, sítko, nádoby na přelévání, hadičku na přelévání, kávový filtr ( já používám sítko a látku), hrnec na vaření, lžíci na míchání a další standardní vybavení kuchyně.
Žádné komentáře:
Okomentovat