Rýžové víno (Rice wine)
Náročnost na suroviny: 3 Náročnost na přípravu : 2
Cenová náročnost: 2 Chuť 2
Rýžové víno mi bylo doporučeno , jako dobré pro začátečníka od známého. Recept jsem si našel na internetu a známý mi ho jen potvrdil.
Rýžové víno je označováno jako jedno z nejsilnějších , co můžeme v domácích podmínkách vyfermetovat.
Rýžové víno recept na 5L (1 galon)
- 0,5 kg rýže- 1,5 kg cukr
- 3,5L převařené a vychladlé vody na dolití
- 20-40g droždí
- 100g rozinek (od oka)
- 1x nakrájený citron bez pecek a chemického postřiku
- Koření na chuť kdo chce co chce a má rád , může se i kombinovat nebo vynechat když není : 6x celé nové koření, 6x celý pepř, 6x hřebíček , Zázvor , Muškátový květ, Muškátový oříšek, Tymián, Pelyněk, Kmín, Vanilkový cukr
Rýžové víno postup
- Propranou rýži ( já ji pořádně vymyji a tak napůl uvařím ) dáme do čisté horkou vodou vymyté pětilitrové láhve.- Vodu svaříme s cukrem, přidáme koření ... necháme vychladnout a pak přelijeme k rýži.
- Uděláme základ kvásek z droždí. a mezitím přidáme do nádoby citron , rozinky , poté přilijeme základ kvásku a dolijeme vodou.
- Nasadíme kvasnou zátku a necháme 6 týdnů kvasit nejlépe ve stále teplotě, tmavé a dobře větrané místnosti. .....
- * po cca 2-3 týdnech můžeme slít kvásek s rýží a kvas dolít starým vínem.)
-** je dobré občas ( cca každé 2 týdny) pročistit kvas od usazenin ( mrtvých kvasinek) aby kvas nechytl kvasinkovou příchuť.
- Na bublinkách vycházejících z kvasné zátky vidíme proces kvašení ( 1h skoro nic, a pak už to frčí ... až 4 nebo 5 týden se to uklidní a vychází jen málo bublinek )
- Kvas je hotový za cca 5 týdnů v závislosti na množství cukru , použitých kvasinkách , okolní teplotě a dalších věcech.
- Hotový kvas je dobré přelít (nějakou hadičkou, kvůli usazenin) do skleněných nádob aby nechytly plastovou příchuť.
- Kvas můžete ihned konzumovat ikdyž je lepší tak na rok i víc nechat v lahvích odležet
- *** kdo se bojí o své zdraví , může kvas pro jistotu zakonzervovat ( jako celé lahve)
Rýžové víno nějaké fotky
1. Den Rýžového vína
15. den Rýžového vína
15. den Rýžového vína + přelití
30. den Rýžového vína
35 . den Rýžového vína + čištění
40. den Rýžového vína + přelití do skla
Náklady na 5L | ||||||
0,5kg rýže | 1,5kg cukr | 2x droždí | rozinky | citron | koření | |
CZ | 15,- | 50,- | 10,- | 10,- | 6,- | 10,- |
UK | 20p | 1Libra | 10p | 10p | 20p | 20p |
Cena 5L | 0,7 Domácí víno | 0,7 Normál víno | |||
CZ | 101,- | 14,5,- | 50,- | ||
UK | 1,8Libry | 25p | 3 Libry |
Žádné komentáře:
Okomentovat