pátek 11. dubna 2014

Seriál práce v Anglii (UK) - 4) Před odjezdem do Anglie

Pokud jste se již rozhodli , že opravdu za prací pojedete, asi vás již napadla otázka:

Co vše musím zařídit v ČR/SK před odcestováním?


- Není toho mnoho, a něco se dá řešit operativně telefonem/emailem , popřípadě zplnomocněnou osobou.



Platné doklady 


- jelikož je UK (zatím) v EU , stačí na vycestování obyčejný EU občanský průkaz
- nicméně jako záloha je dobré mít platný pas
- také (pokud máte) je dobré mít platný EU řidičský průkaz ( uznávají ho v obchodech a barech)


Finance ( v 1. díle rozbor prvotních nákladů)


- snad pokaždé se mi osvědčilo měnit za libry v rodné krajině
- kdo nemá rád větší obnos hotovosti u sebe může vybrat i v UK přes "Embosovanou" platební kartu ( ale za ty bankovní poplatky bych možná zvážil možnost větší hotovosti)
- pokud již máte v UK nějakého známého můžete se domluvit na výměně.



Cestovní, zdravotní, sociální a úrazové Pojištění


- je mnoho CZ/SK/UK institucí , které vám tohle zajistí ( stačí prozkoumat trh)
- já osobně jsem si v ČR založil před lety úrazové pojištění a to mi platí i do zahraničí
- Zdravotní pojištění po nástupu do práce ( nebo na pracovní úřad) vám bude kryté státem
- Cestovní pojištění v zásadě nepoužívám, protože nepřevážím drahé věci a pokud (nedej-bože) spadne letadlo , tak už mě to zajímat nemusí.
** pokud jste jako živnostník platil/a sociální pojištění , můžete se odhlásit


Pracovní úřad 


           "Nezaměstnaný, který je zaregistrovaný u českého úřadu práce déle než jeden měsíc a pobírá podporu, si může tyto dávky hmotného zabezpečení nechat přeposílat do Anglie na úřad práce, kde se musí během 7 dnů od data odjezdu z ČR zaregistrovat. Pro tento transfer je nutné vyplnit formulář E303 a dávky po dobu maximálně 3 měsíců budou vypláceny daným úřadem práce."
- Nejsem a nebyl jsem (prozatím) přihlášen na pracáku tak nemohu posoudit


Zdravotní pojišťovna


- to je většinou oříšek
- ZP se musí hlásit vše do 3 pracovních dnů a když má lokální pobočka otevřeno 1 den v týdnu a vždy v blbou hodinu tak to potěší. Navíc aspoň na mé lokální pobočce je taková fluktuace personálu , že brát si personální email na momentálního zaměstnance , je jako psát dopisy Ježíškovi.
- Nicméně pokud před odjezdem zajdete na ZP a řeknete , že se pokusíte o práci v UK , bude vám odebrán status pojištěnce a také Evropský průkaz pojištěnce. Nebojte nic Pokud nastoupíte do práce v UK jste automaticky pojištěni zaměstnavatelem a pokud si vyřídíte NI , tak můžete zažádat o Anglickou Evropskou kartu pojištěnce EHIC ( nebo tak nějak).


Doporučené věci co si přibalit s sebou.


Běžně nedostupné léky ... v Anglii se dají běžně sehnat léky víz článek o zdravotní péči... Aspoň nějaké léky je dobré mít sebou.
Životopis v Anglickém jazyce - je dobré mít připraveny životopis hned v několika verzích a kopiích , chtějí ho v pracovních agenturách , na pracáku i při pohovoru o NI.


Doporučený tip před odcestováním


-pokud jste občan/ka ČR/SK s trvalým bydlištěm musíte platit poplatky městu na popelnice a úklid a tak , dále musíte platit televizní poplatek a kdo ví co ještě.
Poplatek městu - při komunikaci s úřady a po doložení bydliště v UK mi bylo na 5 let zrušena povinnost platit tento poplatek..
Televizní poplatek - při komunikaci s úřady a vysvětlení , že bydlím v UK kde zároveň platím UK televizní poplatek mi byl stejně požadavek zamítnut s odůvodněním přístupu k CZ televizi prostřednictvím internetu, což je super když si představím , že mi tam vždy vyskočí upozornění " Není dostupno ve vaši zemi". Ale co já vím možná jen úředník nebo momentální zákon. můžete zkusit.


Žádné komentáře:

Okomentovat