neděle 20. dubna 2014

Seriál domácí alkohol - 1) předmluva a přípravy

Předmluva


Již nějakou dobu žiji v tý ***** Anglii a rozhodl jsem se trochu zaexperimentovat. Po zkušenostech z Ukrajiny ( kde jsem se mimo jiné naučil pálit vlastní vodku z brambor a chleba :* ) jsem chytl inspiraci udělat vlastní alkohol.... Páč takoví ti praví Ukrajinci berou pálení vlastního alkoholu jako něco výjimečného, věnují tomu čas,lásku a výsledek je pro ně potěšení ( neberou to jen jako věc ze které se mohou ožrat). A tak jsem začal i já .

Termínus technicus alkohol


 Alkohol co většinou pijeme je vlastně jen Ethanol v kapalné formě , který vznikl Fermentací ( neboli kvašením ) smixovaný s vodou, kořením a dalšími věcmi na chut , barvu a tak. Tvorba ethanolu je fakt jednoduchá ...... proces kvašení pracuje s kvasinkami které krmíme cukrem . Kvasinky ten cukr přemění na ethanol a oxid uhličitý.

Cukr + kvasinky = alkohol + oxid uhličitý (Glucose + yeast  =  alcohol + carbon dioxide)


Fermentace (kvašení) v domácím prostředí


Alkohol tvořený kvasinkami které krmíme cukrem ... to zní strašně jednoduše ... A ono to fakt je jednoduché , můžeme tento proces dělat i doma .... a pokud dodržíme pár pravidel , je i velká šance , že něco vykvasíme :) . Navíc většinou všechny potřebné věci k fermetaci máme doma.

Čistota = půl zdraví


I při tvorbě alkoholu potřebujeme mít opravdu co nejvíce sterilní prostředí. Nechceme přeci aby se nám do našeho fermentu dostaly nějaké nečistoty nebo bakterie , které by mohly celý ferment znehodnotit.

Důležité !!!!Vzduch a kyslík


Kvas je důležité uchránit před vzduchem z okolí , protože vzduch mění námi požadovaný alkohol na ocet a vodu. Navíc pokud nebude správně unikat CO2 , může se dostat do kvasu a znehodnotit jej tak.

Kolik vlastně dělat alkoholu

Častá chyba prvních a začínajících fandů nebo jen příležitostných vinařů ( nebo jen experimentátorů) je, že se bojí co z toho bude, jestli to nebouchne a jestli neoslepnou. Tak si řeknou ..." pro začátek udělám 1L v láhvi od pepsi." .... Ale to je špatně !!! Náklady jsou fakt malé , takže optimální minimální objem je 5l(galon).

Malí a drobní vinaři Vs. Legislativa ČR/EU

Obdobně jako u lihu zůstává zachováno zvláštní postavení fyzických osob, které za rok nevyrobí více než 500 litrů tichého vína (drobných vinařů). Uvedené množství tichého vína vyrobeného drobným vinařem je určeno výhradně pro vlastní spotřebu, pro spotřebu jeho domácnosti a jeho hostů. Tato fyzická osoba není plátcem, pokud víno neprodá a neporuší ostatní podmínky uvedené v tomto ustanovení. Jakmile však tyto podmínky poruší, musí se zaregistrovat se jako plátce a vznikne jí povinnost daň přiznat a zaplatit. 

Perlička na závěr - využití CO2 z kvasu


Oxid uhličitý(CO2) do akvária 



Oxid uhličitý(CO2) pro pěstování 
**Doufám, že si to někdo nevyloží jinak ,ale nikoho nenabádám k nekalostem.

Z osobní zkušenosti vím, že jsou osoby co dělají v garáži kvas a přebytečný CO2 používají spolu s UV lampami na podporu blíže nespecifikovaných rostlin. 



Žádné komentáře:

Okomentovat