neděle 20. dubna 2014

Seriál domácí alkohol - 3) Rýžové víno (Rice wine)

Rýžové víno (Rice wine)


Náročnost na suroviny:               3                  Náročnost na přípravu :               2
Cenová náročnost:                      2                 Chuť                                           2



Rýžové víno mi bylo doporučeno , jako dobré pro začátečníka od známého. Recept jsem si našel na internetu a známý mi ho jen potvrdil.

Rýžové víno je označováno jako jedno z nejsilnějších , co můžeme v domácích podmínkách vyfermetovat.

Rýžové víno recept na 5L (1 galon) 

- 0,5 kg rýže
- 1,5 kg cukr
- 3,5L převařené a vychladlé vody na dolití
- 20-40g droždí
- 100g rozinek (od oka)
- 1x nakrájený citron bez pecek a chemického postřiku
- Koření na chuť kdo chce co chce a má rád , může se i kombinovat nebo vynechat když není : 6x celé nové koření, 6x celý pepř, 6x hřebíček , Zázvor , Muškátový květ, Muškátový oříšek, Tymián, Pelyněk, Kmín, Vanilkový cukr

Rýžové víno postup

- Propranou rýži ( já ji pořádně vymyji a tak napůl uvařím ) dáme do čisté horkou vodou vymyté pětilitrové láhve.
- Vodu svaříme s cukrem, přidáme koření ... necháme vychladnout a pak přelijeme k rýži.
- Uděláme základ kvásek z droždí. a mezitím přidáme do nádoby citron , rozinky , poté přilijeme základ kvásku a dolijeme vodou.
- Nasadíme kvasnou zátku a necháme 6 týdnů kvasit nejlépe ve stále teplotě, tmavé a dobře větrané místnosti. .....
- *  po cca 2-3 týdnech můžeme slít kvásek s rýží a kvas dolít starým vínem.)
-** je dobré občas ( cca každé 2 týdny) pročistit kvas od usazenin ( mrtvých kvasinek) aby kvas nechytl kvasinkovou příchuť.
- Na bublinkách vycházejících z kvasné zátky vidíme proces kvašení ( 1h skoro nic, a pak už to frčí ... až 4 nebo 5 týden se to uklidní a vychází jen málo bublinek )
- Kvas je hotový za cca 5 týdnů v závislosti na množství cukru , použitých kvasinkách , okolní teplotě a dalších věcech.
- Hotový kvas je dobré přelít (nějakou hadičkou, kvůli usazenin) do skleněných nádob aby nechytly plastovou příchuť.
- Kvas můžete ihned konzumovat ikdyž je lepší tak na rok i víc nechat v lahvích odležet
- *** kdo se bojí o své zdraví , může kvas pro jistotu zakonzervovat ( jako celé lahve)

Rýžové víno nějaké fotky











1. Den Rýžového vína 













15. den Rýžového vína 



















15. den Rýžového vína + přelití






30. den Rýžového vína


35 . den Rýžového vína  + čištění 





               40. den Rýžového vína  + přelití do skla 










Náklady na 5L
0,5kg rýže 1,5kg cukr 2x droždí rozinky citron koření
CZ 15,- 50,- 10,- 10,- 6,- 10,-
UK 20p 1Libra 10p 10p 20p 20p



Cena 5L 0,7 Domácí víno 0,7 Normál víno
CZ 101,- 14,5,- 50,-
UK 1,8Libry  25p 3 Libry


Žádné komentáře:

Okomentovat