středa 8. dubna 2015

Seriál práce v Anglii (UK) - 5) Jak začít žít v Anglii bez znalosti jazyka

Po poměrně dlouhé odstávce od psaní jsem se rozhodl napsat další článek. A taky na popud jednoho nezmiňovaného "jjera" človíčka z fóra, který chtěl vysvětlit jak to jde přežít v UK bez znalosti Angličtiny.

Nemůžu napsat , že angličtinu v Anglii člověk nepotřebuje, ale pravda je, že není až tak podstatná, jako třeba čeština v Čechách. V Anglii žije mnoho cizinců a proto nikoho nepřekvapí určitá jazyková indispozice. Lidé tu jsou přátelští, naslouchají, vykládají si s vámi , na budovách , v ulicích i v obchodech je převážně angličtina, takže at chcete nebo ne učíte se za chodu.



Česká/Slovenská komunita a přátelé


Je dobré mít nějaké krajanské přátele, aby člověk neztratil vazby s rodným národem, Ale také.. a to především , když někdo něco potřebuje, je dobré mít někoho s kým to může řešit v rodném jazyce. Nebo pomoci s úřadem a podobně.
!!! POZOR !!! není měsíc abych nečetl článek v novinách nebo televizi , že nějací Čeští/Slovenští spoluobčané vykořisťují nebo otročí lidi. Jsou to především lidé z CR/SK kteří si myslí, že nemají co ztratit , mají dluhy, přišli o práci a hledají nějaké východisko. --- proto zas nevěřte každému koho potkáte !!!


Na úřadech v UK


Ani zde neplatí, že musíte přijít s perfektní angličtinou , jinak se nehnete. Samozřejmě to jde s angličtinou, nebo překladatelem lépe , ale zaměstnanci to berou s klidem. Navíc na většině míst ( úřady, banky , doktoři) jsou zaměstnaní i Poláci, a když vidí, že to nejde jsou k vám přiděleni, polština je přeci lepší jak angličtina. Dokonce včera jsem byl v bance měnit telefonní číslo a přede mnou byl nějaký Litvínec , který neuměl ani pípnout a říkal jen passport a bank accout , tak s ním paní u přepážky kreslila obrázky a nakonec se dohodli. Fakt není čeho se bát .... mimochodem s kreslením obrázků jsem se setkal u NI pohovoru , v dobách co jsem neuměl anglicky.


Anglické agentury(v Angli a anglické) a pracovní nasazení


Pokud tedy nejdete na jisto, práci v UK hledáte přes pracovní agentury které ji zprostředkují "za to se neplatí, agentura si strhává z vašeho platu". Nicméně přijdete ... vyplníte dotazník ( občas lehký a krátký IQ test, svoje informace atd) poté se domluvíte na práci. Nejhorší na celé věci s agenturou je telefonický rozhovor , kde vám třeba řeknou , že zítra pracujete od 7 ráno .... angličtina a v telefonu kdy člověk nevidí mimiku a gesta je hrozná. Proto zásadně doporučuji nahrávání telefonů , at si popřípadě znovu poslechnete , co jste odsouhlasili.
  Samotný pracovní proces je závislý od místa a pozice, ale převážně stačí jen stát , počkat až vás někam přiřadí , ukážou co máte dělat a to je celé. V práci se přece nekecá , ale maká.


Učení a zdokonalování angličtiny


Samozřejmě ,že anglicky se v UK učíte rychleji , kouká vás na každém kroku. A mimo jiné můžete chodit na kurzy angličtiny které jsou tu normálně dostupné ( i já jsem navštěvoval). Můžete podnikat něco s lidmi z práce .... Je tu mnoho různorodých skupin kde se dá lehce spřátelit ( možná jeden z dalších článků na téma Přátelé,seznamování v UK). Navíc tu stačí zajít do hospody a začít se bavit s cizími anglány ( kterým jde samozřejmě špatně rozumět kvůli opilosti a přízvuku) .... prostě se tu meze nekladou.

Snad brzy u dalšího článku.

1 komentář:

  1. "Samotný pracovní proces je závislý od místa a pozice, ale převážně stačí jen stát , počkat až vás někam přiřadí , ukážou co máte dělat a to je celé. V práci se přece nekecá , ale maká."

    Krutý. :D Rozhodně napiš další článek, už jsem přečetl i všechny předchozí. Je to super.

    OdpovědětVymazat