čtvrtek 24. dubna 2014

Šetříme se Škorpim - 1) Ovoce a zelenina r.2014

Jeden video-blog "Šetříme s Yettim" mne inspiroval na tolik , že po něm pojmenuji jednu ze seriálů na blogu. Sice ty super hlášky nenapodobím ale jako ekonom to aspoň propočtu.


Takže seriál Seriál šetříme se Škorpim se bude zabývat nákupem v Anglii a to: porovnáním ceny a užité hodnoty koupených produktů. Z důvodu z prominutím "debility" určitých lidí , kteří přijedou do Anglie za prací a šetří na sobě kde se dá počínaje ubytováním a konče potravinami. Znám dost případů , kdy po dobu 2-3 i více měsíců dotyčné osoby jedli toust s máslem a na oběd "dokonce" pizzu z Icelandu.

Jestli ( teda pokud) tenhle článek potažmo další články bude číst nějaký skeptik co si bude říkat , že prostě brambory kupuje zásadně žluté, maso čerstvé a že se Lasagna jsou jen s parmazánem atd. - ať to nečte!... Jo já to vím , ale tohle je "šetříme se Škorpim" a né "jíme jako gurmáni (za celou výplatu)".

Kategorie:  Ovoce a zelenina 

Na začátek jen chci podotknout, že "(ani né) díky" Obchodním řetězcům a slavnému genetickému inženýrství ... což jde ruku v ruce se snižováním nákladům a větším ziskům ... jíme to co jíme! Jak tak o tom přemýšlím já ani vlastně nevím co jím , když jsem zapomněl ledový salát v ledničce 2 týdny a po této době byl stále "Fresh" pěkně zelený , šťavnatý a k nakousnutí.
Dokonce ani Trhy na náměstí nejsou to co bývali. Možná jen pokud jedete přímo na nějakou farmu nebo máte lokálního dodavatele z farmy.

Ale k problému 

Já osobně nakupuji zeleninu a ovoce v ALDI, FARMFOOD a na Lokálních trzích. 
* jeden poznatek na trzích nemusí být vše dražší , třeba sezonní věci jsou mnohdy i levnější.
Obchodní řetězce jako TESCO, SAINSBURYs, MORRISON  mají pěkné akce , ale mnohdy nejdou s cenou jako zmiňované ALDI nebo FARMFOOD.

Brambory - základ kuchyně

ALDI -  2,5kg/2 - 80p/kg
ASDA - 2,5kg/1,2 - 50p/kg
TESCO- 5kg/3,4 - 70p/kg
FARMFOOD - 7,5kg/2 - 25p/kg
TRH - 1kg/70p

Doplním : žampiony , mrkev , ledový salát , cibule, banány


Žádné komentáře:

Okomentovat